Katoličko proljeće, antikatoličanstvo, hilarizam i Trump!

NYarteacher: Karikatura Hillary Clinton. Wikimedia Commons
NYarteacher: Karikatura Hillary Clinton. Wikimedia Commons

Ptičice o tome pjevaju: WikiLeaks je pustio u optjecaj e-mail poruke koje otkrivaju osnivanje organizacija čija je svrha ostvariti progresivnu revoluciju unutar Katoličke Crkve, svojevrsno ‘katoličko proljeće’. Naime, procurili su e-mailovi što su ih napisali šef kampanje Hillary Clinton, John Podesta te Jennifer Palmieri, ravnateljica kampanje za odnose s javnošću. Više o tome možete saznati ovdje, ovdje, ovdje i ovdje. (N.B. Zanimljivo je da u slučaju antikatoličkih komentara – kao i u slučaju uvredljivih komentara na račun drugih skupina – mainstream mediji gledaju kroz prste svojim ljubimcima, ali zato suprotnoj strani zbog ‘nazadnih’ komentara ne mogu nikad oprostiti. Washington Post tako govori o „šali“ kad to govore članovi stožera Hillary Clinton.) Dodajmo kako se oglasio John Halpin, bivši demokratski strateg i ‘progresivni’ katolik, te poručio kako su njegove e-mail poruke „izvađene iz konteksta“.

Šefica kampanje Donalda Trumpa, Kellyanne Conway, pozvala je Hillary Clinton da se ispriča zbog antikatoličkih komentara članova njezine kampanje, a isto je učinio i republikanski potpredsjednički kandidat Mike Pence.

No nije stalo samo na tome, već sada mnogi traže ostavku Johna Podeste ili da ga Clinton otpusti (vidi ovdje i ovdje) jer je Podesta pomagao osnivanje ‘progresivnih’ skupina unutar Katoličke Crkve, koje su – kako sam naveo na početku – nastale da provedu ‘katoličko proljeće’, odnosno Podesta je aktivno nastojao oko promjene katoličkog nauka u pitanjima kao što su pobačaj, kontracepcija, ređenje žena i homoseksualni brak. Riječ je o organizacijama Catholics in Alliance for the Common Good i Catholics United, koje je financirao George Soros (o tome kao i o nekim drugim projektima ‘progresivnih’ katolika ovdje, ovdje i ovdje). Nadbiskup Charles Chaput – tadašnji nadbiskup Denvera, a danas Philadelphije – optužio je 2008. godine te dvije organizacije da ne čine dobro Katoličkoj Crkvi.

Speaking of Soros… riječ je o čovjeku, koji je poznat po svojim antikatoličkim kampanjama. O njegovom ‘radu’ možete pročitati više ovdje, ovdje, ovdje, ovdje i ovdje.

Nadbiskup Chaput je ovih dana u svojoj kolumni pozvao kampanju Hillary Clinton da se odrekne stavova iznesenih u e-mailovima članova njezine kampanje. Oglasio se i nadbiskup Louisvillea te predsjednik Biskupske konferencije SAD-a, Joseph E. Kurtz.

Dodajmo kako je predsjednik Katoličke lige (Catholic League), Bill Donohue, poručio kako se više ne radi samo o Podesti, već i o Clinton jer nije ništa učinila u ovom pitanju.

Podesta i Palmieri su se sada odjednom sjetili kojoj Crkvi pripadaju te su prizvali svoj katolički status, što bi ih trebali učiniti imunima na optužbe za protucrkvene stavove, zar ne? Može li katolik zastupati protukatoličke stavove? Hm…

A gdje je u čitavoj priči građanin Kaine? Šuti (ili svira usnu harmoniku). Organizacija Catholic Association traži njegovo očitovanje o antikatoličkim stavovima iznesenim e-mailovima. (N.B. Izgleda da su i Joe Biden i Tim Kaine iz iste ‘teološke škole’: o Kaineu više ovdje, ovdje i ovdje, a o Bidenu ovdjeovdje, ovdje i ovdje. Zanimljivo je da i Biden i Kaine vjeruju da ljudski život počinje od časa začeća, ali ne žele nametati svoje stajalište drugima da ne bi možda nekoga povrijedili. Pogotovo je u slučaju Tima Kainea bolno očito inzistiranje na odvajanju javnog od privatnog ili u prijevodu: „Osobno se držim katoličkog nauka, ali ne vidim razloga zašto ga nametati drugima te ga promicati u društvu?“)

Biti katolik i demokrat danas znači zauzimati stajališta suprotna katoličkom nauku ili – kao u slučaju Kainea i Bidena – osobno ih se držati, a u političkom ih životu prešućivati. No nije oduvijek bilo tako. Mary Rezac piše kad se i kako dogodila ta promjena.

Poslušajte (i pogledajte) komentar oca Roberta A. Sirica, predsjednika Acton Institutea, o Podestinim e-mailovima.

Jason Jones i John Zmirak se pitaju hoće li najnoviji izljev antikatoličanstva Demokratske stranke naučiti američke biskupe da ‘ne hrane krokodila’? Ovo pitanje dobiva na snazi ako uzmemo u obzir da Clinton smatra da treba promijeniti vjerska uvjerenja koja su u suprotnosti s nekim navodnim pravima (na Svjetskom summitu žena, 23. travnja 2015. godine, Hillary Clinton je govorila o tzv. ‘pravu na pobačaj’, ali smatram – i ne bez razloga – da bi ona rado promijenila i druga ‘zaostala’ vjerovanja).

O dva potpuno različita ‘proljeća’ kao i o dvojici potpuno različitih Newmana (Sandy i John Henry) piše otac George W. Rutler.

No je li sve ovo samo stvar antikatoličanstva? Helen Alvaré (Crux) smatra da kampanja Hillary Clinton želi da svi prakticiramo novu religiju – hilarizam.

Pitanje je također jesu li Podesta i Palmieri usamljeni u svojim stavovima ili je to raširenija pojava u Katoličkoj Crkvi? Ross Douthat misli da su stvari malo složenije nego što na prvi pogled izgledaju (vidi ovdje i ovdje), a isti autor nudi i (ograničenu) obranu „vjerskog konzervativizma“. Phil Lawler (Catholic Culture) tvrdi kako nastojanja demokrata da promijene katolički nauk nisu ništa novo.

Volio bih istaknuti i sljedeće: antikatolički stav nije samo problem stožera Hillary Clinton, već je problem mnogo dublji. Možemo štoviše govoriti o antikatoličanstvu kao o posljednjoj prihvatljivoj predrasudi u Americi (rekao bih i šire). Toj temi je američki povjesničar Philip Jenkins posvetio i knjigu, a svojevrsni sažetak knjige možete pronaći u njegovom članku „Catholic-Bashing: America’s Last Acceptable Prejudice“.

Colin Donovan (National Catholic Register) se pita je li opravdano glasovati za manje od dva zla i što bi to uopće značilo?

Na kraju nešto što se tiče Trumpa: može li filozof glasovati za Trumpa? Ideal Observer (Rightly Considered) brani stajalište da može.

NADOPUNA (17. 10. ’16): Jedan čitatelj me upozorio kako je demokratski potpredsjednički kandidat Tim Kaine jučer komentirao e-mail poruke o tzv. ‘katoličkom proljeću’. Njegov komentar o čitavoj kontroverzi možete pronaći ovdje.

Odgovori