Kad četiri kardinala javno traže pojašnjenje papinskog dokumenta (i druge priče)

“I onda je Buttiglione napisao: to je razvoj nauka Ivana Pavla II!” Foto: Flickr

Bomba. Četiri su kardinala napisala pismo papi Franji tražeći da razjasni goruća pitanja o Amoris laetitia. Pismo je sada izašlo u javnost. Cjelovitu stvar možete pronaći na stranici najboljeg talijanskog vatikaista, Sandra Magistera, a izvještaj Edwarda Pentina možete pronaći na National Catholic Register (hrvatski ovdje i ovdje). Ekskluzivni intervju s kardinalom Burkeom o tom pismu na Catholic Action.

O statusu notornog “pisma argentinskim biskupima” piše Joseph Shaw. Sam kardinal Walter Kasper je nedavno (sav zadovoljan) objavio članak o kasperitizmu u AL. O paralelama arijevske krize sa sadašnjim stanjem oko Amoris – Claudio Pierantoni. Dugačka stvar, ali velika preporuka.

O slavno neuspjelom pokušaja Rocca Buttiglionea da interpretira spornu pobudnicu kao “razvoj nauka” sv. Ivana Pavla II. piše profesor Carlos Casanova.

Neke vrlo čudne stvari su (navodno) izrečene u posljednjem intervjuu Pape s Eugenijom Scalfarijem (komunisti razmišljaju kao kršćani?) Više o tome ovdje.

Sveti Otac je k tome (ovaj puta u normalnom) novom intervjuu s p. Antoniom Spadarom otkrio što misli o mladima koje privlači tradicionalna misa i “reformi reforme”. Protiv lažne optužbe rigidnosti piše Brian Williams (hrvatski ovdje), dok je o. Hunwicke o tome pronicljiv i humorističan kao i uvijek.

Ostajući pri temi liturgije, Veronica Arntz piše o neprolaznoj vrijednosti latinskog kao jezika Crkve, dok se Peter Kwasniewski pita je li tradicionalizam duhovna bolest (iz njegova pera pročitajte također ovo predavanje o važnosti tradicije). Magister komentira veliku promjenu članova Kongregacije za bogoštovlje.

Svećenici, obucite one crne misnice!

Edward Feser se nedavno uhvatio teme vječnog otpada od Boga: (a) Kako otići u pakao?, (b) uživaju li sveci kreposni “schadenfreude” zbog ljudi u paklu?, (c) pakao kao argument protiv preegzistencije duše.

Vjernici nisu imali Bibliju na narodnim jezicima do protestantske reforme? Da, svi smo čuli za taj popularni mit, a na njega se u engleskom kontekstu osvrnuo Dominic Selwood za Catholic Herald. Kad smo kod protestantizma, Amy Welborn argumentira da je reforma unazadila za više stoljeća ulogu žene u religijskom okruženju.

Dok se obilježavaju razna slavlja Martina Luthera i njegove pobune, evo šest razloga zašto ne može biti zajedništva između katolika i luterana u pričesti (što ne znači da nismo ljubitelji luteranske satire). Ako se ipak osjećate ekumenski, Ines Murzaku misli da je dogovor u Chietiju stvaran napredak u katoličko-pravoslavnim odnosima.

U Rimu – tvrdi o. Raymond de Souza – umjesto rasprave, osobni napadi su postali modus operandi.

Kardinal Zen upozorava na vatikanski “Ostpolitik” u odnosu s Kinom – o. Lucie-Smith se slaže.

Katolički integralizam u tri rečenice.

Kršćanski filozof Nicholas Wolterstorff loše argumentira za lošu ideju (yup, istospolni brakovi). Wesley Hill mu odgovara na First Things.

Liberali i neokonzervativci su stvorili društvenu situaciju u kojoj je pronalaženje dobrog supružnika izvanredno teško, smatra LMS Chairman.

Katolik s dna kace je nedavno zaokružio niz o konzervativnoj viziji i programu Y. Levinea: (1) uvod, (2) antropologija, (3) sociologija, (4) epistemologija, (5) zaključak.

Michal Novak i Paul Adams imaju novu knjigu o socijalnoj pravednosti. Jesmo li zaboravili što je što ta riječ znači? Osvrt Eliota Milca.

Wesley Smith argumentira: kad postane prihvatljivo eliminirati patnju tako da eliminirate osobu koja pati, onda ne možete ograničiti eutanaziju samo na one mentalno zdrave.

Edmund Waldstein je objavio novi esej o dva suprotstavljena poimanja slobode.

Zašto su žene manjina na polju filozofije? Valicella ima nekoliko politički nekorektnih misli.

O rastezanju značenja riječi “homofobija” i “heteroseksizmu” te o jednoj argumentativnoj strategiji koja se rabi protiv konzervativaca možete čitati na Rightly considered.

Je li teorija struna znanost ili znanstvena fantastika? Informativan članak u Scientfic American.

Isusov grob je otvoren nakon više stoljeća radi sanacije štete koju je učinila vlaga. Arheološka istraživanja su u tijeku. Slike i više informacija ovdje.

Ako ste voljeli glazbu Leonarda Cohena, sigurno vas je rastužila vijest o smrti tog nemirnog tragača s pogledom uprtim u Nebesa.

5 komentara Dodajte vaš

Odgovori