Promjena spola kao pravna metamorfoza

Pravna metamorfoza Dalije Pintarić u Noah Kraljević
Pravna metamorfoza Dalije Pintarić u Noaha Kraljevića

UVOD

Vjerovali ili ne u Republici Hrvatskoj čovjek može promijeniti spol! Doduše, ne može ga zbilja promijeniti, ali može napraviti drugu najbolju stvar, a to je učiniti promjenu spola na papirima. Nazvao bih to pravnom metamorfozom. Čovjek ostaje isti, nastavlja postojati kao muško ili žensko, ali javne isprave i službeni dokumenti tvrde drugačije. U ovome tekstu ukratko ću izložiti kako izgledaju pravno-magijske inkantacije kojima čovjek može postići pravnu metamorfozu promjene spola. Pročitajte do kraja, možda vam zatreba promjena spola ako ste muško, a nedostaje vam žena na izbornoj listi.

POVIJESNI KUTAK

Zakon o državnim maticama iz 1993. godine u članku 9. navodi da se kao naknadni upis ili bilješka može upisati tzv. promjena spola. Zakon je donio Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske, a potpisao ga je tadašnji predsjednik dr. Franjo Tuđman. Zakon je imao nakon toga dvije izmjene: jednu 2013. i jednu 2023. Izmjenom iz 2013. godine dodan je članak 9.a. koji opisuje postupak upisa promjene spola, a izmjena iz 2023. godine u tom članku samo izbacuje riječ „ureda“ i dodaje „upravnog tijela“. Godine 2011. donesen je Pravilnik o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije o promjeni spola i bio je na snazi do 2014. godine kada je zamijenjen Pravilnikom o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije te utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola ili o životu u drugom rodnom identitetu.

Prvog travnja 2014. godine Jutarnji list objavio je članak s naslovom koji i zvuči kao nešto što je objavljeno 1. travnja: „Ustavni sud donio konačnu odluku ‘Žena može biti muškarac i bez promjene spola!’“ Ustavni sud zbilja jest dao za pravo, kako se navodi, maloljetnoj osobi A.D. u odluci U-IIIB-3173/2012, no u odluci je uglavnom riječ o pravnim tehnikalijama i povremeno kojem kolapsu zdravog razuma.

PRVI KORAK – MIŠLJENJE DRUIDA I NACIONALNOG ZDRAVSTVENOG VIJEĆA

Prema Pravilniku o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije te utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola ili o životu u drugom rodnom identitetu (NN 132/2014) članak 3., st. 1. navodi da je podnositelj zahtjeva za izdavanje rješenja o upisu promjene spola u maticu rođenih, obvezan uz zahtjev priložiti Mišljenje Nacionalnog zdravstvenog vijeća (dalje u tekstu: Vijeće) o promjeni spola ili o životu u drugom rodnom identitetu. Da bi priložio spomenuti zahtjev Vijeću mora prikupiti mišljenja šumskih druida također poznatih i kao psihijatar, endokrinolog, klinički psiholog i izvješće druida – otimača djece koje ponekad nazivamo Centar za socijalnu skrb. Ista je procedura ako je podnositelj zahtjeva dijete samo što se onda traže posebni druidi za djecu s tim da se može isključiti endokrinologa. Kad se skupe mišljenja svih navedenih druida, onda o tim mišljenjima vijeća Vijeće. Pretpostavljam da Vijeće zasjeda u dane kad su bogovi udobrovoljeni, a što se provjerava posebnom metodom žrtvovanja registratorâ svetom Papirologiju.

DRUGI KORAK – PRAVNA METAMORFOZA

Nakon što Vijeće izda pozitivno Mišljenje, nastupa polagana pravna metamorfoza gdje se osoba, pažljivim pravnim radnjama, mijenja iz jednog spola u drugi. S pozitivnim Mišljenjem Vijeća odlazi se u mjesno nadležni matični ured gdje se unosi u maticu rođenih novi spol (Zakon o državnim maticama, članci 9. i 9.a., NN 96/1993, 76/2013, 98/2019, 133/2022). S novim rodnim listom odlazi se u MUP gdje se traži nova osobna iskaznica, s novom osobnom iskaznicom odlazite u HZMO i HZZO i sve druge institucije koje poželite kako bi vam se promijenio spol. Time je preobrazba dovršena, hvala znanosti!

UMJESTO ZAKLJUČKA

Gle! Kakvo čudo u očima našim. Ispred mene stoji žena, a država s pravnim pendrekom jednim okom gleda na mene i govori, poput kakva demijurga, kako ispred mene stoji muškarac (može i obratno, magija funkcionira u oba smjera)! Sad kada si bio muškarac i postao žena, svakako treba naglasiti kako je svaki zločin protiv tebe rodno uvjetovano nasilje, bilo bi dobro tražiti te poticaje za žene i, tko zna, možda baš ti postaneš druga žena na čelu Republike Hrvatske. Hvala pravnim pozitivistima za sve što su učinili za hrvatski narod.

Leopold Rotim

Odgovori