Božićni linkest

Nepoznati majstvo, "Wiltonski diptih", c. 1395-1399. (Izvor: Wikimedia Commons.)
Nepoznati majstvo, “Wiltonski diptih”, c. 1395-1399. (Izvor: Wikimedia Commons.)

Drage naše konzerve, prvo i najvažnije: Na dobro vam došao Božić i sveto porođenje Isusovo! E sad, budući da smo u Božićnomu vremenu, pravo je vrijeme za novi linkfest, tȁ od zadnjega je prošlo deset mjeseci. Vjerujemo da će se za svaku konzervu naći ponešto: od božanskoga prosvjetljenja do novoateističkoga pomračenja, od Anđeoskoga naučitelja do hobita iz Oxforda, od Adama do Bacha, od Siene do Mostara.

Dostojno je i pravedno započeti Božićem. Što Akvinac misli zašto je Bog postao čovjekom? Više o tomu u predavanju poznatoga američkoga teologa Thomasa Josepha Whitea ili ukratko u ovomu 5-minutnomu videu. I dok u ovomu videu o. White ukratko objašnjava što je hipostatska unija, u ovomu 10-minutnomu video-zapisu saznajte koje su glavne hereze kad je riječ o utjelovljenju. George Weigel pak objašnjava čemu nas mogu naučiti Gašpar, Melkior i Baltazar.

Kakve veze imaju Božić, Mitra i poganstvo? „Nikakve“, odgovara ateistički povjesničar Tim O’Neill (vidi također ovdje), a isti odgovor nudi i kršćanski apologet Michael Jones.

Nastavljamo s Edwardom Feserom koji odgovara na pitanje: „Što je to Sveto Rimsko Carstvo?“ Fesera nikad dosta, pa stoga preporučujemo njegove tekstove „Augustin o božanskoj iluminaciji“ kao i tekst o „Tiraniji suverenoga pojedinca“. Potonji tekst bavi se ispravnim i neispravnim shvaćanjem spolnosti, a dotiče se i rasprave o tzv. „transrodnosti“. Toplo preporučujemo i neka Feserova razmatranja o Božiću (također ovdje).

Budućim i sadašnjim filozofima koji još nisu pročitali Plantingin klasični tekst Advice to Christian Philosophers – krajnje je vrijeme da to učinite. Katoličkim pak filozofima preporučujemo tekst Alfreda J. Freddosa Two Roles for Catholic Philosophers. Konačno, ne zaboravimo ni (europske) apologete kojima William Lane Craig, jedan od najutjecajnijih apologeta suvremenoga doba, nudi savjete kako postati dobrim apologetima.

Tolkien nikad neće izaći iz mode. Tolkienovim obožavateljima preporučujemo ovaj intervju iz 1964. godine. Želite bolje shvatiti Međuzemlje? Joseph Pearce nudi pregled vrhunskih knjiga o Tolkienu i Međuzemlju, a Louis Markos predlaže koje biste Tolkienove i Lewisove knjige mogli pokloniti svojim bližnjima.

Nakon što su u popularnoznanstvenoj knjizi A Fortunate Universe: Life in a Finely Tuned Cosmos Luke Barnes i Geraint Lewis na vrlo jasan i zabavan način opisali različite načine na koji se svemir čini fino ugođenim za život, u djelu The Cosmic Revolutionary’s Handbook: (Or: How to Beat the Big Bang) objašnjavaju što trebate učiniti kako biste svrgnuli tiraniju Big Bang kozmologije. I dok je prva knjiga bila na popisu Rochejaqueleinovih preporuka, recenziju druge knjige možete pronaći na Apologetics 315.

Dok iščekujemo knjigu Williama Lanea Craiga o povijesnosti Adama, možete u ruke uzeti knjigu The Genealogical Adam and Eve: The Surprising Science of Universal Ancestry čiji je autor S. Joshua Swamidass. Knjigu je recenzirao katolički filozof Kenneth W. Kemp koji je prije više godina napisao važan članak u kojemu brani monogenizam. Kempovo razlikovanje između metafizičkoga i fiziološkoga shvaćanja čovjeka dijeli i Michael Flynn koji je, usput rečeno, autor brojnih (tvrdih) znanstveno-fantastičnih romana među kojima prvenstvo ima Eifelheim. O istočnomu grijehu, monogenezi i povijesnomu Adamu pisao je također Edward Feser (vidi također ovdje, ovdje i ovdje).

Zanima li vas povijest? Onda je pravo mjesto za vas Povcast. Glavni cilj toga portala jest, riječima uredništva, „popularizacija recentnih istraživanja iz domaće i strane humanistike. Želimo olakšati dostupnost novih saznanja iz znanosti i obrazovanja te pružiti kvalitetan sadržaj za svakodnevno čitanje“.

Scott Hahn i Brandon McGinley objavili su knjigu It Is Right and Just: Why the Future of Civilization Depends on True Religion u kojoj, kao što je vidljivo iz naslova, govore o tomu zašto budućnost civilizacije ovisi o istinskoj religiji. Matt Fradd razgovarao je sa Scottom Hahnom povodom objave te knjige. Scott Hahn ove je godine također objavio knjigu pod naslovom Hope to Die: The Christian Meaning of Death and the Resurrection of the Body u kojoj zajedno s Emily Stimpson Chapman promišlja o kršćanskomu smislu smrti i uskrsnuću tijela. Recenziju knjige možete pročitati na Catholic World Report.

A ako se možda pitate zašto prema tradicionalnomu Rimskomu kalendaru razmišljati o uskrsnuću u božićno vrijeme, odgovor ćete pronaći u tekstu Petera Kwasniewskoga. Budući da smo kod Petera Kwasniewskoga, valja spomenuti kako je nedavno objavio knjigu The Holy Bread of Eternal Life: Restoring Eucharistic Reverence in an Age of Impiety u kojoj poziva na obnovu euharistijske pobožnosti.

Prije nekoliko tjedana izišao je 13. broj časopisa Obnova. Tema broja – komunizam i socijalizam.

Za one koji božićno vrijeme žele iskoristiti za gledanje filmova, Bitno.net nudi 12 filmova koje možete gledati (osim, naravno, Sam u kući).

Želite li više saznati o sijenskoj katedrali i uživati u njezinim ljepotama? Preporučujemo vam niz Gregoryja DiPippa.

Što se glazbenih preporuka tiče, tu su Božićni oratorij Johanna Sebastiana Bacha i Veni Veni Emmanuel Clamavi De Profundisa, a sigurno nećete pogriješiti budete li uživali u Händelovu Mesiji. Konačno, začinite ovaj Božić tradicionalnim hrvatskim božićnim pjesmama u izvedbi Katedralnoga oratorijskoga zbora Mostar.

Odgovori