Pao je Roe v. Wade!

Pao je Roe v. Wade!
Pao je Roe v. Wade!

Jučer je Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država uz 6 glasova „za“ i 3 „protiv“ donio presudu da Ustav Sjedinjenih Američkih Država ne daje pravo na pobačaj, poništavajući presude Roe v. Wade i Planned Parenthood of Southeastern Pa. v. Casey, a autoritet reguliranja pobačaja vratio se narodu i njihovim izabranim predstavnicima, odnosno reguliranje pobačaja prebačeno je s federalne razine na razinu saveznih država (cjelokupnu presudu možete pročitati ovdje). Vrijedno je spomena da su brojne savezne države pod republikanskom vlašću u skladu s ovom presudom već odlučile uvesti daljnje restrikcije na pobačaj.

Vijest o padu Roe v. Wadea odjeknula je diljem svijeta (reakcije možete pronaći ovdje). Sigurno ste već imali prilike pročitati komentare američkoga predsjednika Joea Bidena, navodnoga katolika, koji govori o „tužnome danu“ koji je SAD vratio 150 godina unatrag (radujem se povratku prije 1517. godine, pa i u još svjetlije XIII. stoljeće). Reagirala je i navodna katolkinja Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkoga doma američkoga Kongresa, za koju je ova okrutna odluka Vrhovnoga suda „nečuvena i srceparajuća“, zaboravljajući koliko je nečuveno i sablažnjivo da i dalje pristupa pričesti premda joj je njezin nadbiskup Salvatore Cordileone to zabranio. Francuski pak predsjednik Emmanuel Macron govori da je pobačaj temeljno pravo žena. No čudi li nas da duhovni nasljednici Francuske revolucije, koja je u ime slobode, jednakosti i bratstva (franc. Liberté, Égalité, Fraternité) tisuće lišila njihovih glava, smatraju da je ubijanje nevinih nužno za ostvarivanje nepostojećega prava na pobačaj?

K tomu, osobe poput Alexandrie Ocasio-Cortez u svoj svojoj gluposti i ludosti tvrde kako zabranom pobačaji neće nestati, nego će postati opasniji (tu su tvrdnju ponovili i Ujedinjeni narodi). Ne samo da je ovo potpuno promašen argument, kao što sam pokazao u tekstu Argument iz nesigurnih pobačaja, već i potkopava brojne druge zabrane: recimo, zabrana krađe/ubojstava/oružja neće dovesti do nestanka krađe/ubojstava/oružja, nego će ih samo učiniti opasnijima. No za shvatiti manjkavost takve argumentacije tim bi ljudima trebalo biti stalo do istine i načela neproturječja. Međutim, navikli smo da progresivci niječu temeljna načela misli i zbilje kako bi mogli uživati u tekovinama seksualne revolucije i nastaviti ubijati nerođenu djecu.

Ukratko, svi su pobornici ubijanja nevinih složni da su ovom presudom Vrhovnoga suda SAD-a ugrožena ljudska i reproduktivna prava premda ne postoji tzv. pravo na pobačaj (vidi također ovdje i ovdje). K tomu, prema mišljenju kritičara odluke, izgleda da možemo očekivati milijune mrtvih žena zbog ove odluke.

Zanimljivo je promotriti i reakcije naših medija na pad Roe v. Wadea. Primjerice, Snježana Pavić misli da će ovime doći do terora manjine koji će žene masovno tjerati u smrt. Bilo u slučaju Čavajda bilo presudi protiv Roe v. Wadea, opet odlučuje manjina, i to muškaraca (ah, taj grozni patrijarhat koji je izvor svih zala i nedaća našega svijeta). Ona piše kako „muškarci koji nikada neće zatrudnjeti ni dojiti donose odluke koje će milijune žena natjerati u nevolju, a neke i u smrt“ (opet bulažnjenje o nesigurnim pobačajima). Međutim, Pavić time implicira da muškarci ne mogu zatrudnjeti i dojiti, čime vrijeđa življeno iskustvo transrodnih muškaraca, koji su pravi muškarci, očitujući nevjerojatnu transfobiju. I ne samo to: pretpostavila je da su muškarci koji donose odluke muškarci! Je li ih pitala o njihovim preferiranim rodnim zamjenicama? Je li se informirala o njihovu rodnom identitetu? Zašto niječe življeno iskustvo transrodnih osoba? Duboko je razočaravajuće vidjeti progresivce koji u tzv. mjesecu oholosti zastupaju tako isključujuće, klerofašističke i mrzilačke stavove spram transrodne zajednice. Quo vadis, Snježana?

Bilo kako bilo, otvorite li Index, Telegram, Jutarnji, Net.hr, pa i HRT, nećete naići na preveliku razliku u izvještavanju, ali to nas ne treba čuditi jer mainstream mediji guraju narativ ubojica nevine djece. Međutim, pustimo to, već se radujmo zbog ove velike pobjede zagovornika života! Ne samo da je ovom odlukom Vrhovnoga suda poništena presuda Roe v. Wade koja je, pravno gledajući, bila utemeljena na iznimno slabim razlozima nego je i, kao što reče William Lane Craig, ovime ispravljena velika nepravda kojom je dehumanizirana čitava jedna skupina ljudskih bića, niječući nerođenoj djeci ljudsko dostojanstvo i vrjednotu. Zahvalimo Donaldu Trumpu, koji je dobrim dijelom zaslužan za ovu odluku jer je imenovao troje sudaca u Vrhovni sud (Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh i Amy Coney Barrett), a ponajviše valja zahvaliti Presvetomu Srcu Isusovu, na čiju se svetkovinu dogodio ovaj povijesni događaj.

Je li ovom presudom američkoga Vrhovnog suda zaključena borba za život i prava nerođenih? Naravno da nije, ali ova presuda svim pobornicima života daje nadu u svjetliju budućnost, nadu da će se okončati pošast ubijanja nerođene djece, nadu da će u našemu društvu prevladati kultura života.

Luka Ilić

Jedan komentar Dodajte vaš

Odgovori